Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Κατανόηση της φύσης του

 Ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τα κουνέλια ως τα καλύτερα κατοικίδια ζώα μέσα στο σπίτι, πολλοί δεν γνωρίζουν αρκετά για αυτά, ούτε καταννοούν τη συμπεριφορά τους.
Ενώ οι περισσότεροι από μας εξοικειώνονται αμέσως με τα σκυλιά και τις γάτες, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ των κουνελιών και των άλλων κοινών κατοικίδιων ζώων. Και τα σκυλιά και οι γάτες είναι από τη φύση τους αρπακτικά ζώα. Τα κουνέλια, από την άλλη είναι θυράματα. Ακόμα κι αν δεν ζουν στη φύση όπου ο κίνδυνος να φαγωθούν είναι πάντα παρών, παραμένουν πολύ ενστικτώδη ζώα και παρουσιάζουν πολλές συμπεριφορές που μπορεί να μας φανούν παράξενες μέχρι να καταλάβουμε την βάση τους.
Σε αντίθεση με την κοινή άποψη,  στα κουνέλια δεν αρέσουν ιδιαίτερα οι αγκαλιές. Τα περισσότερα, δεν επιθυμούν να τα κρατούν και να τα σηκώνουν. Για ένα κουνέλι που ζει στη φύση, το να το σηκώσεις και να το πάρεις αγκαλιά, σημαίνει ότι πρόκειται να γίνει το γεύμα κάποιου, οπότε για τα περισσότερα κουνέλια αυτό είναι τρομακτικό.
Παρ'όλα αυτά, είναι πολύ κοινωνικά ζώα που απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφικότητα όταν αυτή βέβαια τους δίνεται με τους δικούς τους όρους. Αυτό σημαίνει να καθόμαστε στο πάτωμα για να έρθουμε σε επαφή μαζί τους ή να τα αφήνουμε μόνα τους να ανέβουν στον καναπέ και να ξαπλώσουν δίπλα μας. Τα κουνέλια είναι ευφυή και μπορούν να εκπαιδευτούν στο να χρησιμοποιούν το κουτί τουαλέτας για γάτες και να υπακούουν σε φωνητικές εντολές. Στα περισσότερα κουνέλια αρέσει να σκάβουν και να ροκανίζουν. Σε αντίθεση από τα δικά μας δόντια, των σκυλιών και των γατών, τα δόντια του κουνελιού μεγαλώνουν συνεχώς, έτσι το ροκάνισμα είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρηθούν τα δόντια τους σε σωστό μήκος.
Για να τα αποτρέψουμε λοιπόν από το να καταστρέψουν το σπίτι μας, πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα αντικείμενα για να μασούν όπως κλαδιά μηλιάς, μη επεξεργασμένα καλάθια γεμάτα με χόρτο, χάρτινα κουτιά, ή ασφαλή ξύλινα παιχνίδια για κουνέλια.
Το σκάψιμο είναι επίσης μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα για πολλά κουνέλια. Η παροχή κουτιών γάτας (που γεμίζουν με σανό, χόρτο, ροκανίδι ή άλλο υλικό για υπόστρωμμα) ή τούνελ χαρτονιού μπορούν να αποτρέψουν το κουνέλι σας από το σκάψιμο και το ροκάνισμα του νέου σας χαλιού.
Εάν δεν έχετε δεύτερο κουνελάκι, καλό θα ήταν να σκεφτόσασταν να πάρετε ένα, για να κρατάει συντροφιά το ένα στο άλλο όταν εσείς δεν μπορείτε. Ένα μοναχικό κουνέλι είναι πιθανό να γίνει βαριεστημένο, καταθλιπτικό ή υπερενεργητικό και καταστρεπτικό.


πηγή:http://mybunny.ning.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!