Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Αγορά μικρών ζώων

Η επιλογή σας όσον αφορά την αγορά μικρού θηλαστικού θα επηρεαστεί λιγότερο από το περιβάλλον στο οποίο ζείτε απ' ότι η αγορά σκύλου ή γάτος. Όλα το ζώα της κατηγορίας αυτής μπορούν να ζήσουν μέσα στο σπίτι χωρίς να καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Εάν έχετε κήπο, μπορείτε να βάλετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο σε ένα κλουβί έξω και να το αφήνετε να τρέχει ελεύθερο. Αντίθετο, αν ζείτε σε ψυχρό κλίμα, ίσως χρειαστεί να βάλετε τα ζώα σας μέσα στο σπίτι το χειμώνα. Τα κουνέλια δεν είναι σκληραγωγημένα ζώα. Οι πρόγοvoι τους κατάγονται από τη Μεσόγειο, και το κρύο κλίμα μπορεί να τους δημιουργήσει αναπνευστικό προβλήματα, αν μείνουν έξω σε υγρό και ομιχλώδη καιρό. Υπάρχουν μερικά σημεία πού θα πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα μικρό θηλαστικό.Αυτά είναι τα εξής:ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν αγοράσετε στα παιδιά σας ένα κατοικίδιο, είναι η ασφάλεια. Τα ινδικά χοιρίδιο και το τσιντσιλά είναι προτιμότερα οπό τα χάμστερ. Η μόνη περίπτωση να δαγκώσουν είναι όταν προσπαθούν να τους πάρουν την τροφή τους. Γι' αυτό, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μάθει ένα παιδί είναι να μη βάζει το δάχτυλά του κοντά στο στόμα του ζώου στον το ταΐζει.

ΜΕΓΕΘΟΣ
Εάν αγοράσετε κουνέλι, πρέπει να μάθετε πόσο μεγαλώνει, γιατί μερικά είδη φθάνουν το βάρος μικρών σκύλων και είναι δύσκολο να τα μεταφέρετε. Αν το παιδί σας είναι μικρό ακόμη, διαλέξτε ένα μικρόσωμο είδος κουνελιού και μάθετε του μεταφέρει το ζώο προσεκτικά, γιατί τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα σε τραυματισμούς από πτώση.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ
Η καθημερινή περιποίηση είναι πολύ σημαντική για το μακρύτριχα θηλαστικά. To περουβιανό χοιρίδιο, το κουνέλι ανκορά και το μακρύτριχο χάμστερ, για να διατηρηθούν την εντυπωσιακή τους εμφάνιση, χρειάζονται καθημερινό χτένισμα. Όσο καλή διάθεση και να έχουν τα παιδιά σας να αναλάβουν αυτή την καθημερινή φροντίδα, σίγουρα θα χρειαστούν και λίγη βοήθεια. Τα κοντότριχα είδη είναι εξίσου φιλικό και τρυφερά και χρειάζονται πολύ λιγότερη φροντίδα.

ΕΝΑ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΖΩΑ;
Ίσως χρειαστεί να αγοράσετε περισσότερα από ένα μικρό θηλαστικά. Οι μογγολικοί γερβίλοι, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και είναι καλύτερα να έχετε δύο [όχι απαραίτητα αρσενικό και θηλυκό, εάν δε θέλετε μια στρατιά από απογόνους). Αντίθετα, τα συριακά χάμστερ είναι όντα μοναχικά και πρέπει να είστε προσεκτικοί ακόμη και στην επιλογή του ερωτικού τους συντρόφου. Αν, λοιπόν, θέλετε δύο κατοικίδια, τα χάμστερ θα σας στοιχίσουν περισσότερο, γιατί θα αναγκαστείτε να τα στεγάζετε χωριστά.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΕΙΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

* Χάμστερ Εύκολα στη συντήρηση, αλλά δαγκώνουν.
* Γερβίλοι Φιλικοί αλλά πολύ ζωηροί και μπορεί να το σκάσουν
* Ποντίκια Γενικά, λιγότερο φιλικά από τους αρουραίους.
* Αρουραίοι Με προσοχή εξημερώνονται σε ικανοποιητικότατο Βαθμό.
* Τσιντσιλά (Επιστημονική ονομασία: Εριόμυς, δηλ. ποντικός με μαλλί )Εξημερώνονται θαυμάσια. Έχουν πολλή ενέργεια και χρειάζονται μεγάλα κλουβιά.
* Ινδικά χοιρίδια Εύκολα κατοικίδια, δε δαγκώνουν, ιδανικά για παιδιά.
* Κουνέλια To καλύτερα και πιο άνετα μικρά θηλαστικά.
* Σκιουράκια Πολύ ζωντανά και δραστήριο. Δεν τους αρέσει η πολύ στενή επαφή με τον άνθρωπο.

Πώς να ξεχωρίσετε ένα υγιές μικρό θηλαστικό
Τα ποντίκια και οι αρουραίοι είναι επίσης κοινωνικά ζώα, αλλά δεν τους είναι τόσο απαραίτητο όσο στους γερβίλους να ζουν με παρέα. Τα ινδικά χοιρίδια ευχαρίστως μοιράζονται τη στέγη τους με άλλα μέλη του είδους τους. Τα θηλυκά βέβαια είναι λιγότερο ανταγωνιστικά από τα αρσενικά, που περιστασιακά τσακώνονται. Ο χαρακτήρας τους δε διαφοροποιείται αισθητά.
Εάν έχετε περισσότερα από ένα μικρά θηλαστικά, συσφίξτε τις σχέσεις τους και χωρίστε τα σημεία στα οποία κινούνται, για να αποφύγετε τους καβγάδες. Κι αν θέλετε να τα ζευγαρώσετε, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν συγγενικές σχέσεις.

ΗΛΙΚΙΑ
Είναι σημαντικό το ζωάκι (ή τα ζωάκια) που θα αποκτήσετε να είναι σε μικρή ηλικία. Κι αυτό γιατί τα μικρά θηλαστικά ζουν λίγο, ενώ δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ηλικία ενός ενήλικου ζώου (αν και υπάρχουν μερικές ενδείξεις, όπως η ελάττωση της τριχοφυΐας στη ράχη ενός χάμστερ). To σημαντικότερο όμως είναι ότι ένα νεαρό ζώο μπορεί να εκπαιδευτεί σε ικανοποιητικό Βαθμό, ενώ ένα ενήλικο που δεν είχε επαφή με ανθρώπους θα είναι σίγουρα λιγότερο φιλικό.

ΠΟΥ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΜΙΚΡΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ
Μικρά θηλαστικά μπορείτε να βρείτε σχεδόν όλο το χρόνο. Τα καταστήματα που πουλούν μικρά ζώα έχουν μεγάλη ποικιλία. Εάν όμως θέλετε ένα συγκεκριμένο είδος ή χρώμα, απευθυνθείτε σε ειδικούς εκτροφείς. Ρωτήστε για πληροφορίες στη βιβλιοθήκη της περιοχής σας και ενημερωθείτε από τα ειδικά διαφημιστικά έντυπα και περιοδικά.
Προτού αγοράσετε οποιοδήποτε μικρό θηλαστικό, βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές και σε καλή κατάσταση (βλ. επάνω).

Στέγαση σε εσωτερικό χώρο και εφόδια
Τα καταστρεπτικά μπροστινά δόντια των τρωκτικών μάς έχουν διδάξει ότι τα κλουβιά τους πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά. Αν και τα σύγχρονα πλαστικά κλουβιά είναι υγιεινότερα από τα συρμάτινα και δε σκουριάζουν, ωστόσο οι γωνίες τους είναι εκτεθειμένες στα κοφτερά δόντια των τρωκτικών. Ειδικά τα χάμστερ, αν και δεν προφταίνουν να ανοίξουν τρύπα μέσα σε μια νύχτα, μπορούν όμως να την τραγανίζουν σιγά σιγά, έως ότου τη μεγαλώσουν αρκετά για να γλιστρήσουν έξω.
Υπάρχουν, ακόμη, πολλά είδη που ενδείκνυνται για μικρά ζώα, από κλουβιά και ποτίστρες έως θήκες φαγητού, παιχνίδια και τροχοί άσκησης.

ΕΠΙΛΟΓΗ TOY ΚΛΟΥΒΙΟΥ
Βεβαιωθείτε ότι το κλουβί εφαρμόζει καλά στη βάση του, για να προστατεύεται το πλαστικό από το πλέγμα. Αυτού του είδους τα κλουβιά έχουν τα δύο μέρη τους ενωμένα με πλαστικές δέστρες. Είναι επικίνδυνο να ξεχάσετε μία απ' αυτές ανοιχτή, ιδιαίτερα αν πρόκειται να σηκώσετε και να μεταφέρετε το κλουβί. Πάντοτε να τις ασφαλίζετε. Επίσης, διαλέξτε κλουβιά με ανθεκτικές δέστρες (κλιπς), γιατί, αν σας σπάσουν, δε θα μπορέσετε να τις αντικαταστήσετε. Ένα ακόμη σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η πόρτα του κλουβιού: αν δεν κλείνει καλά, το τρωκτικό σας θα μπορέσει εύκολα —ιδίως αν είναι μεγάλο— να βγει έξω.
Καλύτερα να διαλέξετε ένα κλουβί με πόρτα στην οροφή, ακόμη κι αν δυσκολεύεστε να βγάζετε το ζωάκι σας από μέσα.
Ασφαλίστε την πόρτα με μια μικρή κλειδαριά ή ένα σύρτη. Να ελέγχετε τακτικά την πόρτα, γιατί μπορεί να έχουν χαλαρώσει οι δέστρες από τη χρήση. Κάθε είδος τρωκτικού έχει τις δικές του ξεχωριστές ανάγκες. Για να είναι λοιπόν ευτυχισμένο, θα πρέπει να τις λαμβάνετε υπόψη σας. Εδώ παραθέτουμε μερικές συγκεκριμένες ανάγκες των τρωκτικών.

Η ΖΩΗ ME ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ
Αντίθετα με τα κατοικίδια τρωκτικά —με εξαίρεση ίσως το ινδικό χοιρίδιο— το κουνέλι, αν το έχετε από μικρό, μπορεί να εκπαιδευτεί όχι μόνο να κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι, αλλά και να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του το δοχείο με την άμμο. Καλό πάντως είναι να έχετε, για την περίπτωση που χρειαστεί, κι ένα κλουβί. Κλουβιά μπορείτε να προμηθευθείτε από τα καταστήματα με είδη για ζώα. Πριν αφήσετε το ζωάκι σας ελεύθερο μέσα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι δε διατρέχει κάποιον κίνδυνο

Χάμστερ
Τα σωληνοειδή συστήματα ενδείκνυνται για τα χάμστερ και μπορούν να επεκταθούν με περαιτέρω προσθήκες. Υπάρχουν διαμερίσματα για φαγητό και ύπνο, και η διαρρύθμιση επιτρέπει στο ζώο να βλέπει όλες τις στοές. Καλύτερα οι γωνίες που θα υπάρχουν στην κατασκευή να είναι στρογγυλευμένες, αλλιώς κινδυνεύουν από τα κοφτερά δόντια του χάμστερ. Καθώς το ζωάκι μεγαλώνει, βεβαιωθείτε ότι χωράει άνετα στις στοές των σωλήνων. Σε κάποιο σημείο πρέπει να υπάρχει μια ζεστή, μαλακή φωλιά για να κοιμάται. Αποφύγετε τα υφάσματα από βαμβάκι ή μαλλί, γιατί τυχόν κατάποσή τους μπορεί να αποβεί μοιραία.

Γερβίλοι
Τα ζώα αυτά χρειάζονται βάθος για να σκάβουν και να χώνονται. Υπάρχουν ειδικά σχεδιασμένες δεξαμενές με ασφαλή εξαερισμό και σκέπαστρα, χρωματικά συνδυασμένες ποτίστρες και άλλα αξεσουάρ.

Εναλλακτικά, μπορείτε να μετατρέψετε σε κλουβί ένα παλιό ενυδρείο, αρκεί να εξασφαλίσετε επαρκή εξαερισμό. Ίσως να είναι δύσκολο στο καθάρισμα, αλλά τα ζωάκια σας θα έχουν άφθονο χώρο. Για να γίνει ευκολότερο το καθάρισμα, στρώστε τη βάση του κλουβιού με κόντρα πλακέ, έτσι ώστε κάθε φορά απλώς να αδειάζετε το ροκανίδι. Ακόμη, το ενυδρείο είναι περισσότερο ασφαλές, ιδίως αν ανοίγει από πάνω, για να σηκώνετε το ζωάκι αντί να το βγάζετε από πλάγια πόρτο.

Τσιντσιλά και σκιουράκια εδάφους
Αυτά τα ζωηρό ζώα χρειάζονται μεγάλα κλουβιά, που θα τα αγοράσετε οπό ειδικούς προμηθευτές ή θα τα παραγγείλετε σε καταστήματα με είδη για ζώα. Τα κλουβιά αυτά συνήθως αποτελούνται ολόκληρα από πλέγμα στερεωμένο με δέστρες (κλιπς) και προσφέρουν στους κατοίκους τους άφθονο χώρο.

Ποντίκια, ινδικά χοιρίδια και κουνέλια
Τα καταλύματά τους πρέπει να έχουν φωλιές, όπου μπορούν να κρυφτούν και να απομονωθούν όταν θέλουν. Μερικά κλουβιά είναι εφοδιασμένα με ειδικά σχεδιασμένες «περιοχές ύπνου», αλλά μπορείτε κι εσείς να προσθέσετε επιπλέον φωλιές, ειδικά για τα ποντίκια, και να τις ενισχύσετε με κάποιο ασφαλές υλικό (χαρτί ή άχυρο). Στρώστε τον πάτο του κλουβιού με το ίδιο απορροφητικό ροκανίδι, που πωλείται στα καταστήματα με είδη για τρωκτικά, και όχι με το κοινό ροκανίδι, γιατί η σκόνη που περιέχει είναι επιβλαβής για τα ευαίσθητα μάτια των ποντικιών.


Ο ΤΡΟΧΟΣ ΕΞΑΣΚΗΣΗΣ
To συριακό χάμστερ, όταν ζει ελεύθερο στη φύση, μπορεί να περπατήσει χιλιόμετρα μακριά από τη φωλιά του για να βρει τροφή. Το κατοικίδιο χάμστερ σας λοιπόν σίγουρα θα εκτιμήσει τον τροχό. Πάντως ο τροχός δεν ενθουσιάζει όλα τα τρωκτικά, πολλά από τα οποία θα κινδυνεύουν εξαιτίας της μακριάς τους ουράς. Η ουρά ενός γερβίλου, για παράδειγμα, αν πιαστεί στον τροχό, θα πληγωθεί, γιατί το δέρμα της είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Αν θέλετε να βάλετε στο κλουβί του τρωκτικού σας έναν τροχό, προτιμήστε κάποιον πλαστικό που δεν έχει ενδιάμεσα ανοίγματα (όπως αυτός της φωτογραφίας).

Στέγαση σε εξωτερικό χώρο και εφόδια
To κλουβί εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι έτσι κατασκευασμένο, ώστε να παρέχει στο κουνέλι ή στο ινδικό χοιρίδιο ένα στεγνό κατάλυμα όλο το χρόνο, και ειδικά τις βροχερές και κρύες ημέρες. Πρέπει ακόμη να χωρίζεται σε δύο μέρη: ένα που θα καλύπτεται από πλέγμα και ένα άλλο μόνο με ξύλο, που θα παρέχει στο ζώο ένα στεγανό καταφύγιο για την κακοκαιρία. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν τα δύο διαμερίσματα να χωρίζονται με πόρτα, έτσι ώστε να μπορείτε να καθαρίζετε κάθε μέρος με ασφάλεια, έχοντας το ζωάκι σας στο άλλο. Για να ασκείται όμως με ασφάλεια, καλό θα ήταν να φτιάξετε ένα μικρό πάρκο εξωτερικού χώρου.

TO ΚΛΟΥΒΙ
Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από κλουβιά. Διαλέξτε κάποιο που θα επιτρέπει στο κουνέλι σας να στέκεται όρθιο. Τα περισσότερα κλουβιά είναι αρκετά ψηλά για ινδικά χοιρίδια, όχι όμως και για κουνέλια. Αν το κουνελάκι είναι μικρό όταν το πάρετε, μην ξεχνάτε ότι θα μεγαλώσει. Υπολογίστε ότι το ιδανικό ύψος του κλουβιού για κουνέλι είναι 91 περίπου εκατοστά. Επίσης, πρέπει να απέχει από το έδαφος 1 εκατοστό. Έτσι δε θα έρχεται σε επαφή με άλλα κουνέλια, τα οποία μπορεί να μεταδώσουν στο δικό σας ασθένειες όπως η μυξωμάτωση.

Αδιαβροχοποίηση και ασφάλεια
To κλουβί πρέπει να στεγάζεται κάτω από κάποιο αδιάβροχο υλικό και η στέγη του να έχει μεγάλη κλίση, έτσι ώστε το νερό να γλιστράει. Μόλις το αγοράσετε, λαδώστε τους μεντεσέδες της πόρτας και εξακολουθήστε να το κάνετε για να μη σκουριάσουν. Βεβαιωθείτε ότι οι σύρτες είναι ασφαλείας και δεν ανοίγουν εύκολα, αν, για παράδειγμα, επιχειρήσει να παραβιάσει το κλουβί μια αλεπού για να αρπάξει το κουνέλι σας. Τώρα πια οι αλεπούδες πλησιάζουν και τις κατοικημένες περιοχές, γι' αυτό να ασφαλίζετε διπλά τα κλουβιά με τα ζώα σας. Τα λουκέτα με συνδυασμό είναι μια καλή λύση, για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να χάσετε το κλειδί. Επίσης, το λουκέτο δύσκολα παγώνει

Υγιεινή
Μπορείτε να βάλετε στο πάτωμα του κλουβιού συρταρωτούς δίσκους, για να το καθαρίζετε ευκολότερα και για να μην ποτίζει το ξύλινο πάτωμα από τα ούρα. Αν τους φτιάξετε από μέταλλο, λυγίστε τις άκρες τους, για να μην πληγώνουν τα ζώα τα πόδια τους. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξύλινους συρταρωτούς δίσκους, κατασκευάστε τους από κόντρα πλακέ και ακουμπήστε τους επάνω σε αντίστοιχου μεγέθους βάση από μέταλλο.

ΚΛΟΥΒΙ-ΠΑΡΚΟ
Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείτε να αφήνετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο να τριγυρίζει ελεύθερα στον κήπο. Όμως, ακόμη κι ο καλύτερα περιφραγμένος κήπος δεν είναι αρκετά ασφαλής για να κυκλοφορεί το ζωάκι σας χωρίς να το επιβλέπει κάποιος. Ακόμη και τη μέρα, κυκλοφορούν αλεπούδες. Όσο για τις γάτες, δε θα δίσταζαν να ενοχλήσουν ακόμη κι ένα μεγαλόσωμο κουνέλι, πόσο μάλλον ένα ινδικό χοιρίδιο.

Η αγορά ενός κλουβιού-πάρκου
Μπορείτε να το αγοράσετε από κάποιο κατάστημα με είδη για κατοικίδια ζώα. Αν πρόκειται για κουνέλι, προσέξτε να μην είναι χαμηλό. Τα κουνέλια συνηθίζουν να κάθονται στα πίσω τους πόδια και συχνά να σηκώνονται όρθια. θα είναι λοιπόν ευτυχέστερα σε ένα ευρύχωρο και ψηλό κλουβί. Ένα ακόμη μειονέκτημα των έτοιμων κλουβιών είναι ότι δε λαμβάνεται πάντοτε υπόψη στην κατασκευή τους το γεγονός ότι τα κουνέλια είναι ζώα που σκάβουν τρύπες και ότι τα κλουβιά που στερούνται βάσης δεν είναι καθόλου ασφαλή. Ακόμη κι αν δε σκάψει το κουνέλι για να βγει έξω, μπορεί να σκάψει κάποια αλεπού για να μπει στο κλουβί. Η βάση είναι πολύ σημαντική για το κλουβί και το σταθεροποιεί σε ανομοιογενές έδαφος.

Η κατασκευή ενός κλουβιού-πάρκου
Είναι σχετικά εύκολο να κατασκευάσετε μόνοι σας ένα κλουβί-πάρκο με τις απαιτούμενες διαστάσεις. Αν έχετε χώρο, το καλύτερο μέγεθος είναι 1,8 μέτρα χ 91 εκατοστά χ 91εκατοστά. Προσπαθήστε να το σχεδιάσετε σ' αυτό περίπου το μέγεθος, γιατί συμπίπτει με τις εργοστασιακές διαστάσεις του πλέγματος. Έτσι δε θα χρειαστεί να κόψετε πλέγμα και να αφήσετε πολλές προεξοχές για να καδράρει το ξύλο. Υλικά θα βρείτε στα καταστήματα που κόβουν ξυλεία. Τα ξύλα πρέπει να έχουν πάχος τουλάχιστον ένα εκατοστό και το πλέγμα ανοίγματα (μάτια) όχι μεγαλύτερα από 2,5 χ1,25 εκατοστά, για να μην μπορούν άλλα ζώα να βάλουν τις μύτες τους μέσα. Για το σκελετό να χρησιμοποιήσετε τετράγωνο ξύλο 2,5 εκατοστών. Η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε τελάρα που θα συνδέονται με βίδες. Έτσι θα μπορείτε να το λύνετε ευκολότερα αν χρειαστεί να το μεταφέρετε, όπως π.χ. το χειμώνα, όταν θα θέλετε να το βάλετε σε ένα στεγασμένο μέρος για να μη βρέχονται τα κουνέλια ή τα ινδικά σας χοιρίδια. Περάστε το ξύλο με ειδικό υλικό εμποτισμού-συντήρησης ξυλείας, αλλά προσέξτε το υλικό εμποτισμού να είναι μη τοξικό. Αφήστε το να στεγνώσει καλά πριν το συναρμολογήσετε, για την περίπτωση που το κουνέλι σας θα θελήσει να ροκανίσει το βερνικωμένο ξύλο. Στερεώστε το πλέγμα στα τελάρα με αγκυλωτά καρφιά (σε σχήμα U) ανά 5 εκατοστά. Η πλευρά που έχει τα καρφιά πρέπει να είναι προς τα έξω όταν συναρμολογήσετε το κλουβί. Προσπαθήστε να μην προεξέχουν κομμάτια από πλέγμα, που θα μπορούσαν να τραυματίσουν το ζώο. Η βάση του κλουβιού πρέπει να γίνει ξεχωριστά, για να μπορέσετε να την εφαρμόσετε στο εσωτερικό του κλουβιού και να τη βιδώσετε ώστε να είναι στέρεα. To πλέγμα της Βάσης ας έχει φαρδύτερα ανοίγματα (μάτια), για να μπορεί να φυτρώνει το χόρτο κάτω από το κλουβί και να τρώει το κουνέλι σας.

To σκέπαστρο (στέγη) του κλουβιού θα πρέπει να μπορεί να βγαίνει, για να βάζετε και να βγάζετε το κουνέλι ή το ινδικό σας χοιρίδιο εύκολα. Μπορείτε να το στερεώσετε με βίδες ή άγκιστρα, για να είναι σταθερό. Για προστασία από τη βροχή καλύψτε το ένα μέρος και τη στέγη με πλαστικό, αλλά προσέξτε, γιατί το πλαστικό το καλοκαίρι ανεβάζει κατά πολύ τη θερμοκρασία. Αντί γι’ αυτό, μπορείτε το καλοκαίρι να στερεώνετε ένα χαρτόνι, που θα προσφέρει και περισσότερη δροσιά. Το χειμώνα ένα ανθεκτικό κουτί στο πλάι θα χρησιμεύσει ως συμπληρωματικό καταφύγιο για το κρύο.


πηγή:himaira.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!