Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μασουλά και τρώει ό,τι υπάρχει στο σπίτι

Είτε το σκυλάκι μου πρέπει να φύγει από το σπίτι, είτε και εγώ μαζί του. Εκτός φυσικά αν μπορείτε να βοηθήσετε. Το πρόβλημα είναι ένα και μοναδικό.

Το σκυλάκι είναι δώρο των γενεθλίων μου και τώρα είναι εφτά μηνών. Η υπομονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας έχει εξαντληθεί και η δική μου απελπισία βρίσκεται στο ζενίθ. Δυστυχώς δεν έχουμε αυλή να τον περιορίσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να σταματήσει το καταστροφικό του έργο; Παρακαλώ σημειώστε ότι κατά τα άλλα είναι ένα τέλειο κατοικίδιο: φιλικό, παιγνιδιάρικο, έξυπνο και τρυφερό.
Δεν είστε μόνο εσείς σε δύσκολη θέση. Είναι και το σκυλάκι σας, που υποφέρει μέχρι τα νέα και μόνιμα δόντια του σταθεροποιηθούν στη σιαγόνα του. Το μασούλημα είναι απόλυτα αναγκαίο και φυσιολογικό. Σε έξι μήνες τα δόντια θα στερεωθούν καλά και τα οστά θα σταματήσουν να αναπτύσσονται. Το πρόβλημά σας μπορεί να λυθεί εδώ και τώρα αν εφαρμόσετε μια διπλή τακτική. Πρώτο, δώστε του κάτι να μασουλά και έτσι να ικανοποιεί τη φυσιολογική του ανάγκη. Ταυτόχρονα, όταν είναι μόνος στο σπίτι, περιορίστε τον σε κάποιο χώρο που να μην υπάρχουν όλα αυτά τα απαγορευμένα προσωπικά σας αντικείμενα.
Η πιο αποτελεσματική και ριζοσπαστική λύση είναι να τον εκπαιδεύσετε να μπαίνει στο κλουβί του και να μένει εκεί μαζί με τα παιγνίδια του για μερικές ώρες που δεν μπορείτε να τον επιβλέπετε. Ξέρω ότι αυτό ακούεται σαν εγκλεισμός του σκυλιού, σαν κάτι αναχρονιστικό και άκαρδο. Και όμως, η πρακτική του κλουβιού/φωλιάς είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών ιδιοκτητών σκύλων. Όταν το σκυλάκι σας εκπαιδευτεί σωστά, όταν η παραμονή του στο κλουβί δεν ξεπερνά τις τέσσερις ώρες, όταν στο κλουβί έχει άνετα στρωσίδια και παιγνίδια για μασούλημα, όταν περνάτε χρόνο μαζί του παίζοντας και κάνοντας βόλτες, το σκυλάκι σας θα είναι ευτυχισμένο και το σπίτι σας θα παραμείνει ανέπαφο. Η μέθοδος του κλουβιού/φωλιάς μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά πολλά άλλα προβλήματα, όπως λέρωμα του σπιτιού, ανασκαφές στον κήπο, υπερβολικά ζωηρή συμπεριφορά όταν έρχονται ξένοι, επιδρομή στον κάλαθο των αχρήστων, κίνδυνος για μωρά και μικρά παιδιά.
Πάρτε λοιπόν ένα κλουβί, κατά προτίμηση πλαστικό με τοιχώματα συμπαγή, ώστε ο σκύλος να έχει περισσότερο την αίσθηση της φωλιάς. Τοποθετήστε το σε μέρος όπου ο σκύλος σας συνηθίζει να ξαπλώνει ή κάπου παράμερα μεν, αλλά όχι σε πολύ απομονωμένο μέρος. Τις πρώτες μέρες, ρίχνετε μέσα στο κλουβί έναν κόκκο τροφή και ενθαρρύνετε το σκυλάκι σας να μπει μέσα και να τη φάει. Δεν κλείνετε την πόρτα. Σε ένα δεύτερο στάδιο, κλείνετε την πόρτα για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ μένετε εκεί και σας βλέπει. Σ’ ένα τρίτο στάδιο, η πόρτα μένει κλειστή για λίγα δευτερόλεπτα έως λίγα λεπτά, ενώ εσείς είστε στο ίδιο δωμάτιο και ο σκύλος σας βλέπει ή σας ακούει. Μπορείτε από τώρα να χρησιμοποιείτε και τη λέξη πρόσταγμα, για παράδειγμα «σπίτι». Ποια λέξη θα χρησιμοποιήσετε δεν έχει σημασία, φτάνει να την προφέρετε στην αρχή, πριν του ρίξετε τροφή ή του κάνετε νόημα να μπει, και όλα τα μέλη της οικογένειας να χρησιμοποιούν πάντα την ίδια λέξη. Στο τελευταίο στάδιο μπορείτε να τον αφήσετε μόνο του, στην αρχή για μερικά λεπτά και αργότερα μέχρι τέσσερις ώρες την ημέρα και όλη τη νύχτα. Ο σκύλος δε λερώνει το κλουβί/φωλιά, εκτός αν μείνει κλεισμένος για πάρα πολλές ώρες ή όταν υπάρχουν λόγοι υγείας. Σταδιακά μειώνετε και τέλος σταματάτε να χρησιμοποιείτε τροφή. Του δίνετε, φυσικά, σποραδικά κάποια ανταμοιβή για να διατηρήσετε το συνειρμό κλουβί-ευχάριστη εμπειρία.
Εννοείται ότι θα συνεχίσετε να περνάτε όση περισσότερη ώρα μπορείτε με το σκύλο σας και ότι θα τον βγάζετε συχνά έξω για να ανακουφιστεί και να ασκήσει το σώμα του. Διαφορετικά, όχι μόνο θα γίνει μαλθακός και υπέρβαρος, αλλά πιθανό να εμφανισθούν νέα προβλήματα συμπεριφοράς εξαιτίας της συνεχούς απομόνωσης και ακινησίας. Και κάτι τελευταίο: ποτέ μην κλείσετε το σκυλάκι σας στο κλουβί του για να το τιμωρήσετε. Το κλουβί είναι το σπίτι, η φωλιά του. Αν γίνει έστω και μια φορά η φυλακή του, θα δυσκολευτείτε μετά να το κάνετε να μπαίνει μέσα με ευχαρίστηση και με τη θέλησή του.


Από το βιβλίο του Αντώνη Χαραλαμπίδη
Άνθρωπος και σκύλος - Αρμονική συμβίωση
Εκδόσεις Κάκτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!