Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Κουνέλια

ImageΤα κουνέλια είναι γλυκά, ήσυχα ζώα και γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια. 'Εχουν δυναμικές προσωπικότητες και εκτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά. 'Οσο περισσότερο χρόνο αφιερώνετε για το κουνέλι σας, τόσο πιο ήμερο και φιλικό γίνεται. Τα οικόσιτα κουνέλια καλό είναι να ζουν σε ασφαλή σπίτια με ενήλικη επίτηρηση. Τους αρέσει πολύ να μάσανε και να εξερευνούν, γι'αυτό πρέπει να προσέχετε (έπιπλα, ηλεκτρικά καλώδια, ξύλο) αν τα αφήνετε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σπίτι. Πρέπει να τους παρέχετε παιχνίδια όπως, ξύλινα παιχνίδια για πουλιά, η σωλήνες PVC. Πρέπει να πρόσεχετε πολύ όταν το πιάνετε, ειδικά όταν το βγάζετε από το κλουβί, να κρατάτε και τα πίσω πόδια του γιατί τραυματίζεται εύκολα στη σπονδυλική στήλη όταν κλωτσάει στον αέρα.Τα κουνέλια είναι συνήθως ήρεμα με τον ιδιοκτήτη τους, όμως όταν φοβηθούν μπορεί να γρατζουνίσουν, να κλωτσήσουν ή και να δαγκώσουν. Τα κουνέλια μπορούν να εκπαιδευτούν, να χρησιμοποιούν δοχείο υγιεινής σαν τις γάτες.Το φύλο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, ειδικά σε ένα νεαρό κουνέλι. Ο κτηνίατρος πρέπει να το εξετάσει για να σας πει το φύλο. Καλό είναι να στειρώσετε το κουνέλι σας πριν την εφηβεία (4-6 μήνες) για να το προφυλάξετε από προβλήματα υγείας που αφορούν τα παραγωγικά όργανα, ειδικά στα θηλυκά.Τα κουνέλια πρέπει να τρέφονται με φρέσκια τροφή του εμπορίου, ειδική για κουνέλια, χωρίς πρόσθετα και άχυρο. Σαν συμπλήρωμα μπορείτε να δίνετε σκούρα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Επίσης πρέπει να έχουν πάντα καθαρό νερό στις ειδικές ποτίστρες.
Ο χώρος διαμονής του μπορεί να είναι ένα ευρύχωρο κλουβί ή ένα δωμάτιο με μαλακά τοιχώματα, ιδίως όταν δεν είστε σπίτι. Τα κουνέλια χαίρονται να τρέχουν και να παίζουν.Μπορείτε να το βγάζετε στον κήπο, αλλά με αυστηρή επιτήρηση. Αν θέλετε το κουνέλι σας να ζει έξω, πρέπει να φροντίσετε να είναι προστατευμένο από τον πολύ ήλιο και τα αρπακτικά. Η θερμοκρασία γύρω από το χώρο του κουνελιού, δεν πρέπει να ξεπερνά τους 90 F. Μέσα στο χώρο πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε ένα τμήμα στερεού εδάφους. Για την καθαριότητα μπορείτε να χρησιμοποιείτε βρώμη ή χαρτί. Το μαλακό ξύλο όπως, πεύκο ή κέδρος, πρέπει να αποφεύγονται. Το κουνέλι σας χρειάζεται ένα κουτί για να κοιμάται και να κρύβεται. Αν έχετε περισσότερα από ένα κουνέλια, κρατήστε τα αρσενικά χωριστά το ένα από το άλλο, και από τα θηλυκά. Τα αρσενικά αν δεν έχουν στειρωθεί, τσακώνονται μεταξύ τους, είτε υπάρχουν θηλυκά γύρω, είτε όχι. Στειρώστε το θηλυκό κουνέλι σας σε νεαρή ηλικία για να εμποδίσετε τον καρκίνο της μήτρας.
Τα δόντια του πρέπει να εξετάζονται από τον κτηνίατρο γιατί μπορεί να μεγάλωσουν αφύσικα, πολύ.
Κάποια πράγματα που πρέπει να απoφεύγουμε:
ηλεκτρικά καλώδια
μπογιά με μόλυβδο και βερνίκι ξύλου
γάτες,σκύλοι και άλλα κατοικίδια
τοξικά φυτά του σπιτιού
εντομοκτόνα
πριονίδια κέδρου
καπνό και κάπνο τσιγάρου
τροφή του εμπορίου που περιέχει φυστίκια και άλλα πρόσθετα
Κάποιες από τις ασθένειες που εμφανίζονται στα κουνέλια, είναι:
ανορεξία
ανώμαλες κουτσουλιές, διάρροια
ενδείξεις πόνου, καμπούρισμα, δύνατο τρίξιμο δοντιών
αφύσικοι εντερικοί ήχοι
δυσφαγία και σιαλόρροια
υπερβολική ανάπτυξη των δοντιών
εστιακή αλωπεκία
μεγάλα κομμάτια πιτυρίδας
υποδόρια ογκίδια
κυψελίδα
αιμορραγία από το στόμα, τα πόδια ή γενετικό σύστημα
θορυβώδης αναπνοή και φτάρνισμα
πληγές στο κάτω μέρος των ποδιών
κακοδιαθεσία
στεψαυχενισμός
διογκωμένη κοιλιά

Η μέγιστη διάρκεια ζωής είναι 5 χρόνια. Η ηλικία σεξουαλικής ωριμότητας είναι στα αρσενικά 4-7 μήνες και στα θηλυκά 4-9 μήνες.



πηγή: http://animalclinic.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!