Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Αναπαραγωγή Καναρινιών

Από την αρχαιότητα και με το πέρασμα των χρόνων ο άνθρωπος δημιούργησε την ανάγκη να εξημερώσει τα ζώα, τα οποία ονόμασε Κατοικίδια με σκοπό να καλύψουν τις εργασιακές δραστηριότητες των ανθρώπων. Κάποια από αυτά όμως εξημερώθηκαν με σκοπό να μας προσφέρουν και να τους προσφέρουμε συντροφικότητα, αγάπη, φιλία, προστασία κ.α. Έτσι ανάμεσα στα Κατοικίδια ζώα που μας συντροφεύουν, αυτά που κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας είναι τα πουλιά. Ένα από τα διασημότερα και ομορφότερα από αυτά είναι το Καναρίνι. Οι παράγοντες για τους οποίους έχουν τόση ζήτηση τα Καναρίνια είναι η σχετικά χαμηλή τιμή του, η ομορφιά που διαθέτει, η μελωδική φωνή του, η γρήγορη εξημέρωσή του και η χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις περιποίηση και διατροφή του. Επίσης η μεγάλη ποικιλία των Καναρινιών από χρωματισμούς, σχέδια, ράτσες επιτρέπουν στον μελλοντικό κάτοχο την επιλογή ενός πουλιού σύμφωνα με τις απαιτήσεις και το γούστο του.
Σε αυτό το τεύχος θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κάποιες πληροφορίες μέσα από τις εμπειρίες μας σχετικά με την αναπαραγωγή των Καναρινιών. Η προσπάθεια της αναπαραγωγής αυτών των πουλιών είναι μια ευχάριστη διαδικασία για πολλούς. Η αναπαραγωγή είναι κάτι σχετικά εύκολο που μπορεί ο καθένας μας να το εφαρμόσει. Ακολουθώντας λοιπόν, βήμα προς βήμα όλες τις οδηγίες που θα αναπτύξουμε παρακάτω, θα έχετε το αποτέλεσμα που θα δικαιώσει τους κόπους σας και τις προσπάθειές σας και θα σας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους που θα έχετε πολλαπλασιάσει τα όμορφα αυτά πουλιά.
Βασικός σκοπός κατά την επιλογή ενός ζευγαριού Καναρινιών είναι η άριστη υγεία των δύο πουλιών. Έτσι επιλέγουμε ένα ζευγάρι στο οποίο θα προσέξουμε την ζωηρότητά τους, το κελάηδημα του αρσενικού, την καθαρότητα των φτερών και των ποδιών τους, καθώς και την καθαρότητα του χώρου όπου θα ζευγαρώσουν και θα αναπαραχθούν. Σημαντικό είναι να προσέξουμε τα Καναρίνια μας να μην παρουσιάζουν συμπτώματα όπως τα θολά μάτια, τα λερωμένα φτερά, οι πληγές στα πόδια, οι φολίδες, η έλλειψη ζωηρότητας και η νωχέλεια. Αυτό που δεν θα πρέπει να παραλείψουμε κατά την διαδικασία αυτή είναι σίγουρα η καθαρότητα του κλουβιού και η άνεση, η τροφοδοσία με φρέσκο νερό και καθαρή τροφή, άμμος υγείας, γυψάκι ή σουπιοκόκκαλο για το ράμφος των πουλιών και διάφορες βιταμινούχες λιχουδιές που θα είναι απαραίτητες αυτό το διάστημα για τα πουλιά όπως παστέλια, βιταμίνες, μήλο, φρέσκα χόρτα κ.α.
Αφού έχουμε μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω η διαδικασία ζευγαρώματος μπορεί να αρχίσει, και πολύ σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε κάποια μικρά μυστικά που θα σας αναπτύξουμε παρακάτω για το επιτυχημένο αποτέλεσμα και είναι τα εξής:

α) Φροντίζουμε να βάλουμε πρώτα το αρσενικό πουλί μέσα στο κλουβί του ζευγαρώματος και μετέπειτα το θηλυκό, 4 με 6 εβδομάδες νωρίτερα από την εποχή του ζευγαρώματος (κατά προτίμηση τον Μάρτιο). Αυτό γίνεται για να ‘’πυρώσουν’’ όπως λέμε και να γνωριστούν μεταξύ τους τα πουλιά, βοηθώντας βέβαια και με πιο ενισχυμένες τροφές, extra βιταμίνες και αυγοτροφή. Το πρώτο διάστημα το ζευγάρι το χωρίζει ένα πλέγμα που βρίσκεται στη μέση ακριβώς του κλουβιού. Το πλέγμα αυτό το αφαιρούμε μετά την 2 ή 3 εβδομάδα γνωριμίας και παρατηρούμε στη συνέχεια το φλερτάρισμα του αρσενικού προς το θηλυκό.
β) Στα μέσα του Μαρτίου αρχίζει η περίοδος αναπαραγωγής και τοποθετούμε μέσα στο κλουβί τρίχα, νήμα ή άλλο υλικό για να χτίσει το θηλυκό την φωλιά του. Φροντίζουμε να επιλέξουμε μια ήσυχη γωνία όπου δεν θα τα ενοχλούμε και δεν θα τα μετακινούμε συχνά για να μην τα τρομάζουμε. Εάν όλα πάνε καλά μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας περίπου, το θηλυκό θα έχει χτίσει την φωλιά του και θα είναι έτοιμο να γεννήσει τα αυγά του. Γεννάει 3 έως 6 αυγά, κάθε μέρα από ένα. Στο διάστημα αυτό ψεκάζουμε την φωλιά και τον χώρο γύρω από αυτήν με ψειρόσκονη, για την αποφυγή των ακάραιων. Πολλοί εκτροφείς τα αυγά που γεννάει το θηλυκό τα μαζεύουν σε ένα άλλο σημείο, όπου έχουν τοποθετήσει βαμβάκι για να διατηρούνται, και τα αντικαθιστούν με ψεύτικα (πλαστικά). Μετά την γέννηση και του τελευταίου αυγού τα τοποθετούν όλα μαζί πάλι στην φωλιά. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό την ομαδική γέννηση και ανάπτυξη των νεοσσών την ίδια ημέρα, διότι η διαφορά γέννησης μεταξύ τους αποβαίνει συχνά θανάσιμη για τα μικρότερα. Έπειτα από 14 ημέρες θα δούμε να ξεπροβάλλουν τα πρώτα μικρά και να τεντώνουν τα κεφαλάκια τους για να τα ταΐσουν οι γονείς τους.
γ) Αφού γεννηθούν οι νεοσσοί αυτό που πρέπει να μεριμνήσουμε είναι η πρόσθετη διατροφή των πουλιών με αυγό σφυχτοβρασμένο ή αυγοτροφή (η αυγοτροφή είναι καλύτερη επιλογή, διότι το αυγό χαλάει πολύ πιο γρήγορα από την ζέστη και μυρίζει, ενώ ταυτόχρονα γίνεται δηλητήριο για τους νεοσσούς). Βιταμίνες, μήλο ή και πρασινάδα θα ήταν ένα καλό συμπλήρωμα μετά την πρώτη εβδομάδα τον νεοσσών. Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγάλη η ποικιλία των προϊόντων σε ότι αφορά την διατροφή των Καναρινιών και όχι μόνο, τα οποία μπορούμε να προμηθευτούμε από εξειδικευμένα καταστήματα Pet Shop.
Μετά το πρώτο 20ήμερο θα αρχίσουν οι νεοσσοί τα πρώτα τους φτερουγίσματα μέσα στο χώρο τους. Παράλληλα το ζευγάρι θα αρχίσει πάλι να ερωτοτροπεί και να θέλει να ζευγαρώσει ξανά. Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η αναπαραγωγή, τότε δεν έχουμε παρά να τοποθετήσουμε μια δεύτερη φωλιά και υλικό από την άλλη πλευρά του κλουβιού με την ίδια διαδικασία. Το θηλυκό θα αρχίσει με το ίδιο ενδιαφέρον και φροντίδα να χτίζει την φωλιά της, ενώ συγχρόνως μαζί με το αρσενικό θα ταΐζουν συνεχώς τα μικρά τους μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως.
Τα μικρά τα απομακρύνουμε από το κλουβί και την φροντίδα των γονιών μετά την 28η εβδομάδα. Ο νέος χώρος που θα τα τοποθετήσουμε κοιτάζουμε να είναι αρκετά άνετος. Η διαδικασία αναπαραγωγής για τους γονείς συνεχίζεται και αν συνεχίσουμε να φροντίζουμε την υγιεινή και την διατροφή τους, τότε θα έχουμε 2 ή 3 επιτυχημένες γέννες που θα είναι και ένα καλό αποτέλεσμα. Η περίοδος αναπαραγωγής είναι αρκετά εξαντλητική για τα δύο πουλιά, καλό θα ήταν να τα αφήσουμε να ξεκουραστούν και να δυναμώσουν μετά την προσπάθειά τους. Τα νεαρά καναρίνια μετά από ένα 2μηνο περίπου, θα παρατηρήσουμε ότι αποβάλλουν το αρχικό φτέρωμά τους και αποκτούν νέα πιο όμορφα, μεγαλύτερα και γυαλιστερά φτερά.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, η περηφάνια και η συγκίνηση θα είναι τα έντονα συναισθήματα που θα νιώσουμε γι΄ αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία. Έτσι έχοντας αποκτήσει ένα μεγάλο αριθμό από απογόνους των δύο αρχικών καναρινιών μας, επανερχόμαστε την νέα χρονιά με μεράκι και πιθανότατα με περισσότερα νέα ζευγάρια.
Ελπίζουμε όλες οι πληροφορίες που αναπτύξαμε παραπάνω να σας φανούν χρήσιμες και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας για την αναπαραγωγή αυτών των πανέμορφων πουλιών. Θα ήταν καλό ότι απορίες έχετε σχετικά με το θέμα να απευθυνθείτε στα εξειδικευμένα καταστήματα των Pet Shop της γειτονιάς σας.



πηγή:http://www.quiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!