Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Με ποιους τρόπους επικοινωνούν οι γάτες

Οι γάτες έχουν αρκετούς τρόπους για να επικοινωνούν με τις άλλες γάτες και με τους ανθρώπους. Μέσω αυτών, εκφράζουν τα συναισθήματά τους, την χάρα ή την νευρικότητά τους. Μέσα από νιαουρίσματα, μουγκρίσματα και χουρχουρίσματα, μας λένε κάθε ώρα πως νιώθουν, τι θα ήθελαν τώρα ή τι τις έχει νευριάσει.
Image
Οι περισσότεροι τρόποι επικοινωνίας των γατών, έχουν σχέση με την επικοινωνία τους με τα γατάκια ή τους αρσενικούς, όμως διαφέρουν αρκετά και ποικίλουν, αναλόγως με την ένταση. Άλλες γάτες είναι αρκετά θορυβώδεις, άλλες πάλι απλά ανοιγοκλείνουν το στόμα βγάζοντας τόσο χαμηλούς ήχους που πολλές φορές δεν τους ακούμε.
Οι αρσενικοί τις ώρες του τσακωμού, βγάζουν διάφορους ήχους υψηλής συχνότητας, μουγκρίζουν ή σιγονιαουρίζουν, για να επιβληθούν, να εκδηλώσουν τον θυμό τους, ή να διεκδικίσουν ένα θηλυκό την εποχή του ζευγαρώματος. Οι θηλυκές στην περίοδο ζευγαρώματος "καλούν" το αρσενικό βγάζοντας επίμονες κραυγές και κατά την διάρκεια του ζευγαρώματος βγάζουν μία στριγκλιά, προκαλώντας ακόμη και πανικό μερικές φορές σε όσους δεν γνωρίζουν από που προέρχεται.
Όταν η γάτα μας είναι έξω θα μας νιαουρίσει και θα μας κοιτάξει επίμονα για να καταλάβουμε οτι θέλει να μπει μέσα ή να επισκεφθεί την "τουαλέτα" της, όπως επίσης και για να μας ζητήσει φαί, πολλές φορές νιαουρίζει δυνατά και σχεδόν το απαιτεί!
Η επικοινωνία με τα γατάκια, γίνεται με μικρές φωνούλες και χουρχουρίσματα σε τόνους ψηλούς. Τα γατάκια όταν χρειάζονται την μητέρα τους την καλούν βγάζοντας τσιριχτές φωνούλες τις οποίες η γάτα ακούει και καθώς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτά τα ακούσματα, τρέχει στην φωλιά της αμέσως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!