Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Χρυσοί κανόνες για την γάτα σας

Οι 10 Εντολές για τη φροντίδα της γάτας


  1. Οι κατοικίδιες γάτες καλό θα είναι να κοιμούνται μέσα στο σπίτι.
  2. Στις γάτες αρέσει μια καθαρή τουαλέτα – σε ποιον δεν αρέσει αυτό, άλλωστε;
  3. Η αφαίρεση των νυχιών μιας γάτας δε λύνει τα προβλήματα – τα δημιουργεί.
  4. Τα ονυχοδρόμια είναι ο καλύτερος φίλος μιας γάτας (και ο δικός σας)
  5. Τα παράθυρα με φαρδιά περβάζια ή ένα τραπέζι κάτω από αυτά είναι η «τηλεόραση της γάτας».
  6. Όχι φωνές ή χτυπήματα. Η υπομονή κερδίζει όλες τις μάχες.
  7. Βρείτε χρόνο για να παίξετε με τη γάτα σας σε καθημερινή βάση.
  8. Χρησιμοποιείτε μια προληπτική θεραπεία αποπαρασίτωσης από ενδο και εξωπαράσιτα.
  9. Ο χαρακτηριστικός συριστικός ήχος που κάνει μια γάτα ή το ότι η γάτα σας είναι πολύ ήσυχη μπορεί να σημαίνει ότι νιώθει πόνο.
  10. Συμπεριφερθείτε στη γάτα σας όπως θα θέλατε να συμπεριφερθούν και σε σας: Με αγάπη.





Έξι χρυσοί κανόνες για να παραμένει η γάτα σας υγιής κι ευτυχισμένη 


Κρατήστε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι
Σίγουρα, οι γάτες δρουν αυτάρεσκα και ανεξάρτητα, όμως σας χρειάζονται! Αν αφήνετε τη γάτα σας να βγαίνει εκτός σπιτιού, μπορεί να δεχτεί επίθεση από σκυλιά, να την κλέψουν κάποιοι που επιδίδονται σε κυνομαχίες για να τη χρησιμοποιήσουν ως «δόλωμα», κλέφτες που πουλάνε ζώα για πειράματα ή να τη δηλητηριάσει κάποιος που δε συμπαθεί τα ζώα ή που ενοχλείται, επειδή η γάτα σας κάνει βόλτες στο μπαλκόνι του ή στον κήπο του και σκάβει τα λουλούδια ή τις γλάστρες του. Το αποτέλεσμα θα είναι να περνάτε πολύ χρόνο και να ξοδεύετε χρήματα στον κτηνίατρο ή το χειρότερο, να μην ξαναδείτε τη γάτα σας.

Καθαρίστε πια το κουτί της άμμου!
Αν θέλετε η ψιψίνα σας να χρησιμοποιεί το κουτί της άμμου της, πρέπει να το διατηρείτε καθαρό. Καθαρίζετέ το τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και απόγευμα. Έχετε περισσότερες από μια γάτα; Τότε, καλύτερα να έχετε περισσότερα από ένα κουτιά άμμου! Αν η γάτα σας λερώσει εκτός του κουτιού σημαίνει, ότι το κουτί είναι πολύ βρώμικο ή κάποια από τις γάτες σας σάς λέει «Έι, είμαι άρρωστη!»

Παρέχετε κατάλληλο φαγητό και φρέσκο νερό
Ακούγεται προφανές, όμως, θα εκπλαγείτε με το πόσο εύκολο είναι να ξεχάσετε να ελέγξετε το νερό της ψιψίνας σας, να καθαρίσετε τα μπολ της και να την ταϊσετε δυο φορές την ημέρα. Οι γάτες είναι σχολαστικές, δεν πίνουν βρώμικο νερό αλλά χρειάζονται αρκετό νερό για την πρόληψη μολύνσεων της ουροποιητικής οδού. Το φαγητό σε κονσέρβες θα βοηθήσει τη γατούλα να πάρει την υγρασία που χρειάζεται.

Μη θυμώνετε, αγοράστε παιχνίδια
Όταν η ψιψίνα μοιάζει να κάνει σαν τρελή ή να νιαουρίζει χωρίς λόγο, ίσως σημαίνει ότι θέλει να παίξετε μαζί της. Οτιδήποτε ακόμα και μια χάρτινη σακούλα ή μια ελαφριά μπάλα θα τραβήξει την προσοχή της. Λίγα λεπτά παιχνιδιού δίνουν στη γάτα την άσκηση που χρειάζεται και θα τη βοηθήσουν να κοιμηθεί ήρεμα τη νύχτα.

Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από τα νύχια τους
Είχατε ωραία έπιπλα όμως, τώρα έχουν μετατραπεί σε κουρέλια. Η αφαίρεση των νυχιών της γάτας σίγουρα ΔΕΝ είναι μια καλή λύση – απλά είναι η πιο ακριβή. Η αφαίρεση των νυχιών μπορεί να κάνει τις γάτες ανασφαλείς, δύστροπες και πιο επιρρεπείς στο να δαγκώνουν, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα νύχια τους για να αμυνθούν. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με το κουτί της άμμου, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να καταστραφεί το χαλί σας! Προστατέψτε τα έπιπλά σας παρέχοντας ονυχοδρόμια στη γάτα σας και κόβοντας τις άκρες, την «καμπύλη» των νυχιών της κάθε δυο εβδομάδες. Βάλτε διπλής όψεως αυτοκόλλητη ταινία στα σημεία, όπου δε θέλετε να γρατζουνάει η γάτα σας – δε θα της αρέσει η αίσθηση της κόλλας στις πατούσες της.

Πηγαίνετε στον κτηνίατρο!
Με το να κρατάτε τη γάτα σας μέσα στο σπίτι προλαμβάνετε πολλές ασθένειες, όμως, μπορεί και πάλι να αρρωστήσει. Αν η γάτα σας είναι ληθαργική ή «γκρινιάρα», έχει διάρροια ή συχνούς εμετούς, δεν τρώει ή έχει «ατυχήματα» εκτός του κουτιού της άμμου, πηγαίνετέ την αμέσως στον κτηνίατρο. Οι «μικροαρρώστιες», ιδιαίτερα οι μολύνσεις της ουροποιητικής οδού, που είναι πολύ κοινές – μπορεί να γίνουν σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες, αν δε λάβουν αμέσως κτηνιατρική φροντίδα.



πηγή:http://www.interpet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Your domain(s): Enter each address on a new line (Maximum 10)
 
(eg. iwebtool.com)    
 

Powered by iWEBTOOL

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!

Σκυλάκι μαζί με κουνελάκια!